top of page
lean fojamatjavitas borito.jpg
vsm ikon.png

lean folyamatjavítás

Középpontban az áramlás kialakítása

A lean menedzsment és a lean vállalati szemlélet célja a vállalat értékteremtő tevékenységeinek áramlását akadályozó tényezők láthatóvá tétele és azok minél tökéletesebb elbontása. Belátható, hogy az értékteremtő lépéseket egymás után rendezve, ezáltal azokat áramlásszerűen felfűzve, majd a támogató folyamatokat ezek köré szervezve lehet csak nagy mértékben pazarlásmentes működést elérni. Ezért a folyamatok javításának elsődleges célja az

áramlás kialakítása, ezt tartjuk szem előtt az ilyen projektek megvalósítása során.

A rend és átláthatóság biztosítása, tehát az 5S bevezetését követően, a mutatószám-rendszer kialakításával egyidőben érdemes sort keríteni az egyes folyamatok lean szempontú fejlesztésének megkezdésére. Ezen fejlesztések során bevetjük a lean eszköztár elemeit az értékáram-térképezéstől (VSM) a veszteségvadászaton át a folyamatközi szupermarketek kialakításáig.

A folyamatjavítás előfeltétele a rend és az átláthatóság kialakítása, annak hiányában a folyamatjavítási tevékenység automatikusan az 5S bevezetésével és a folyamat mutatószámainak a kialakításával fog kezdődni. Általában elmondható, hogy a folyamatjavítás beruházási igénye alacsony, jellemzően berendezéstechnikai jellegű. A folyamatjavítások célja az áramlás kialakítása a folyamatban meglévő akadályozó tényezők megszüntetésén, a folyamat szinkronizálásán és a lépések ütemidőre történő kiegyenlítésén keresztül. Egy önálló, jól leszűkített folyamat javítása általában 3-6 hónapos időtávon belül lehetséges, ha nincs szükség 5S tevékenységre a folyamatban. A kiinduló lépések megtételére projektmenedzsment illetve online konzultáció keretében biztosítunk lehetőséget.

                Foglaljon időpontot! 

bottom of page